Project Description

Sumpord Basic

Sumpod er et Englesk firma som beskæftiger sig med fabrikationen og udviklingen af 3Dprintere. Sumpod laver flere forskellige typer 3Dprintere, dog alle fungerende med filament. Deres billigste model er Sumpod Basic som koster 299€ eller omkring 2500DKK.

Generelt

Printeren blev leveret af UPS i en uges tid efter bestilling. Papkassen som printeren var pakket ned i er godt pakket og kassen fyldt ud med flamingo fyld for transport sikkerhed. Bestillingen af printeren foregik relativt smertefrit, efter nogen samtale med Richard fra Sumpod. Kundeplejen var ikke helt i top, da han svarer meget kort, og virker lidt som at det ikke er hans problem.

Hvad får man?

Pakken indeholder:

– CNC fræste MDF plader.

– 3 stk. NEMA 17 stepper motorer.

– 1 stk. hotend

– 1 stk. sanguinololu board

– 1 stk. strømforsyning

– 1 stk. trapezgevind med tilhørende nylon møtrik til Z aksen.

– 2 stk. tandhjul med tilhørende gevindskinner til X og Y akse.

– 1 stk. extruder

– 1 stk. plastplade til at printe på.

– 3 stk. endestop kontakter.

– 6 stk. 8mm rundstål til akserne.

Samling

Efter at alle delene er pakket ud og lagt fint ud på spisebordet, er det igang med at samle. Alle MDF pladerne med pæne udfræsninger gør det relativt intuitivt at samle selve kassen. MDF pladerne samles med unbrako skruer og nogle gevindstykker som presses ind i udfræste huller og riller til formålet. Printeren er rimelig kompakt hvilket kan give lidt vanskeligheder når flere rundstål, slæder og skruer skal holdes på plads samtidig, dog ingen uoverkommelig opgave for selv en nybegynder. Elektronikken samles også uden problemer. Alt er simpelthen plug and play. Alle ledninger er leveret med i pakken og med en lille tegning af sanguinololu boardet samt lidt læsning om forskellig elektronik gik dette relativt smertefrit. Elektronikdelen er forsynet med molex stik til alle motorer og kontakter. Et molex stik er samme stik som sidder på enden af ledningerne til en computerblæser.

Pakken indeholder ikke en brugermanual til samling af printeren hvilket kan give lidt problemer under samlingen. Jeg skrev herefter til Richard fra Sumpod for at få fat i en vejledning til samlingen da der er nogle enkelte komponenter som kan vende på forskellige måder. Der findes flere guides udgivet på nettet, dog i en anden model end den jeg havde modtaget. Som glad nykøber af en 3Dprinter forventer jeg et lækkert svar med en vedhæftet PDF som vejledning. Dog får jeg ingen respons.

Kvalitet

Kvaliteten af alle MDF delene er gode. Fræsningerne er flotte og pasformen er god. Alle gevindstænger og rundstål er ligledes i rigtig god kvalitet og i præcis længde. Det eneste kvalitets problem jeg oplevede var selve “drevet” til extruderen. Altså selve drevhjulet til filamentet. Her var rillerne simpelthen ikke tydelige eller grove nok til at få ordentlig fat i materialet. Igen skrev jeg til Richard om problemet og her svarede an dog og virkede interesseret i problemet. Et andet problem med extruderen var at “trykket” på tråden sker ved hjælp af en fjeder-kugle-bolt. En ligekærv skrue indeholdende en fjeder med en kugle for enden. Problemet heri lå at tråden gerne ville smutte ud på siden af denne kugle, som så forårsagede driftstop.

Brug

Printeren er lige til at gå til. Den er hurtigt oppe at køre og der går lidt tid med indstilling af de forskellige parametre i Marlin softwaren. Jeg brugte selv Marlin og Sli3er til printeren hvilket har virket uden problemer. Efter noget tid er printeren konfigureret og kalibreret så den er klar til brug. Printeren kører smertefrit, i noget i tid. Efter noget tid stopper den hotend der var med i pakken til og jeg vælger at sætte en J-head Hot end på. Som nævnt tidligere var der problemer med extruderen, hvilket så også gjorde at jeg fik printet en anden extruder som airtripper har lavet. Airtripper er en engelsk gut som har oplevet samme problemer som jeg og har derfor designet og tegnet en extruder der passer til printeren.

Alt i alt en blandet oplevelse, men efter diverse forbedringer og tests og mange timer ved skrivebordet, så er der trods alt kommet mange gode, flotte resultater ud af printeren. Printeren kan anbefales for nybyggeren, den nysgerrige eller den nærrige. Sumpod Basic er en ret billig printer i forhold til mange andre, men der må også forventes lidt arbejde i forhold til at få den op at køre ordentligt. Det er en billig måde at komme i gang på, specielt hvis man er indstillet på lidt pilleri og en meget lærerig process.

Samlet vurdering

Rating: ★★★☆☆